TIPS BUAT KUIH RAYA MANTAP



Kerap juga berlaku walaupun berat timbangan bahan dah tepat,
tetapi biskut kadang kala terkeras. Ini adalah kerana beberapa kemungkinan yang kita tidak beri perhatian..

1. Tepung gandum diayak terlebih dahulu. jika biskut yang menggunakan serbuk penaik atau soda, sebaik-baiknya diayak bersama tepung gandum. Atau pun ada lain-lain tepung seperti tepung jagung atau tepung kastad yang turut digunakan juga perlu di ayak bersama.

2. Pastikan anda menggunakan gula halus untuk mendapat ‘hasil biskut’ yang lebih rangup.

3. Pastikan ketuhar sudah cukup panas sebelum memasukkan biskut

4. Penggunaan telur sebaik-baiknya di dalam suhu bilik

5. Sekiranya mentega disimpan di dalam peti sejuk, pastikan ia dikeluarkan terlebih dahulu.

Semoga kuih raya tahun ini lebih 'umph' daripada tahun-tahun lepas hehe  :)


Renungan Hadith

Enjin Carian Google