MEE KUAH
Bahan-bahannya
1kg mee kuning
4 sudu cili kisar
4 sudu bawang merah kisar
2 sudu bawang putih kisar
1 sudu halia kisar
1 camca teh serbuk kunyit
½ kg ubi keledek di rebus dan dikisar halus
½ kg udang diasingkan isi dan kulitnya (kulitnya dibasuh dan direbus)
sedikit daging, ayam dan sotong
gula dan garam mengikut rasa
Bahan-bahan untuk hiasan
Sawi, taugeh, daun sup, cili merah, limau kasturi, tauhu, cucur udang dan bawang goreng serta telur rebus.
Cara-caranya
Ubi keledek di rebus dan dikisar, udang di asingkan isi dan kulitnya, kemudian direbus. Setelah itu asingkan air rebusan dan kulit udang. Kulit udang dikisar bersama dengan sedikit air, kemudian ditapis dan ambil airnya sahaja.
Panaskan minyak dalam periuk . masukkan bawang merah dan bawang putih kisar, kacau sehingga kekuningan. Kemudaian masukkan halia dan cili kisar serta serbuk kunyit, kacau hingga naik minyak. Setelah itu masukkan daging dengan sedikit air rebusan udang, biar sehingga daging empuk. Kemudian masukkan udang ayam dan sotong, biar seketika. Masukkan air rebusan udang dan air kisaran kulit udang. Masukkan keledek kisar, jika kuah tersebut agak pekat bolehlah ditambahkan dengan air. Biarkan kuah mendidih seketika dan masukkan garam dan gula mengikut citarasa anda. Biarkan kuah mendidih dengan api yang perlahan.
Sementara menunggu kuah siap bolehlah celurkan mee kuning, sawi dan taugeh. Tauhu hendaklah digoreng dan di hiris nipis.
Setelah kuah siap boleh dihidangkan dengan bahan hiasannya.
SELAMAT MENCUBA....
0 comments:
Post a Comment