RESIPI
BAHAN
|
1 ADUNAN
|
BUTER
|
250 gm
|
MAJERIN
|
30 gm
|
GULA AISING
|
60 gm
|
ESEN VANILA
|
1 sudu teh
|
TEPUNG KENTANG
|
100 gm
|
TEPUNG GANDUM
|
250 gm
|
CORNFLAKES
|
½ cwn di kisar
|
BAHAN HIASAN
:
Jem blueberry atau
jem kegemaran yang lain
Almond slice secukup
nya
TOPPING:
2 biji telur
ambil putihnya sahaja
150 gm gula
aising
1 sudu teh tepung
jagung
Pukul putih telur
dan gula dengan kelajuan maksima. Campur tepung jagung. Pukul hingga kental (jika di terbalikkan adunan tak jatuh).
CARA MEMBUATNYA :
Campurkan tepung
gandum, tepung kentang dan cornflakes kisar hingga rata kesemuanya.
Putar mentega,
gula aising dan esen vanilla hingga sebati.
Masukkan campuran tepung tadi
sedikit demi sedikit hingga habis dan menjadi doh yang lembut .
Canai doh dan
terap dengan acuan kegemaran anda.
Cucuk biskut tadi dengan garpu atau pencungkil gigi..
Bakar biskut dalam
oven yang telah dipanaskan pada suhu 175 C selama 10 - 12 minit @ hingga
kekuningan.
Angkat biskut dan sapu dengan jem.
Kemudian pipingkan topping di
atas jem tadi. Atur almond slice di atas topping tadi.
Akhir sekali bakar
semula biskut tadi hingga masak.
1 comments:
Terima kasih dik
nanti akak cuba ..
Post a Comment