Resepi Biskut 2016 - Biskut Pinky Blueberry



BAHAN-BAHAN


BAHAN

(1 ADUNAN)
Butter
250gm
Gula halus
100gm
Kuning telur
1biji
Esen vanila
1sudu teh
Tepung jagung
100gm
Tepung gandum
250gm
Tepung beras
2 sudu besar
Cornflakes
1/2 cawan dan dikisar
Susu tepung
2sudu besar


TOPPING:

Coklat perisa strawberry
Blueberry paste

CARA-CARA

1. Satukan tepung jagung, tepung gandum, tepung beras, susu tepung dan cornflakes kiasar.

2. Butter dgn gula diputar hingga sebati. Kemudian masukkan kuning telur dan esen vanila, putar seketika.

3. Masukkan campuran tepung tadi ke dalam adunan di atas dan gaul hingga sebati. Jika adunan lembik, campurkan adunan dengan tepung gandum sedikit demi sedikit.

4. Atur paper cup ke dalam paper cup tray. Kemudian ambil sedikit adunan, buat seperti bebola kecil dan masukkan dalam paper cup. Tekan bebola tersebut sebingga rata permukaan nya.

5. Bakar biskut tadi dengan suhu 120 Âșc sehingga masak. Setelah masak sejukkan terlebih dahulu biskut tersebut sebelum letak topping.

6. Masak coklat strawberry secara ”double boiler” sehingga coklat cair. Pipingkan coklat di atas biskut yang sejut tadi, hentak-hentakkan sedikit tray tersebut supaya coklat tersebut sama rata. Titikkan blueberry paste keatas coklat yang panas tadi dan lorekkan dengan pencungkil gigi. Biarkan sehingga coklat mengeras. Boleh juga masukkan biskut tadi kedalam  chiller supaya coklat cepat keras.

7. Setelah coklat keras, simpan biskut di dalam bekas kedap udara.


            SELAMAT MENCUBA 

0 comments:

Post a Comment

Renungan Hadith

Enjin Carian Google