BAHAN
|
(1
ADUNAN)
|
Butter
|
250gm
|
Gula halus
|
100gm
|
Kuning telur
|
1biji
|
Esen vanila
|
1sudu
teh
|
Tepung jagung
|
100gm
|
Tepung gandum
|
250gm
|
Tepung beras
|
2
sudu besar
|
Cornflakes
|
1/2
cawan dan dikisar
|
Susu tepung
|
2sudu
besar
|
TOPPING:
Coklat perisa strawberry
Blueberry paste
CARA-CARA
1. Satukan tepung jagung,
tepung gandum, tepung beras, susu tepung dan cornflakes kiasar.
2. Butter dgn gula diputar hingga
sebati. Kemudian masukkan kuning telur dan esen vanila, putar seketika.
3. Masukkan campuran tepung
tadi ke dalam adunan di atas dan gaul hingga sebati. Jika adunan lembik,
campurkan adunan dengan tepung gandum sedikit demi sedikit.
4. Atur paper cup ke dalam
paper cup tray. Kemudian ambil sedikit adunan, buat seperti bebola kecil dan
masukkan dalam paper cup. Tekan bebola tersebut sebingga rata permukaan nya.
5. Bakar biskut tadi dengan
suhu 120 Âșc sehingga masak. Setelah masak sejukkan terlebih dahulu biskut
tersebut sebelum letak topping.
6. Masak coklat strawberry
secara ”double boiler” sehingga coklat cair. Pipingkan coklat di atas biskut
yang sejut tadi, hentak-hentakkan sedikit tray tersebut supaya coklat tersebut
sama rata. Titikkan blueberry paste keatas coklat yang panas tadi dan lorekkan
dengan pencungkil gigi. Biarkan sehingga coklat mengeras. Boleh juga masukkan
biskut tadi kedalam chiller supaya
coklat cepat keras.
7. Setelah coklat keras, simpan
biskut di dalam bekas kedap udara.
SELAMAT MENCUBA
0 comments:
Post a Comment