PANDUAN MEMUKUL TELUR PUTIH



Sebagai ‘tukang masak’ biskut dan kek pastinya tidak boleh lari daripada memukul telur di dalam penyediaan masakan. Namun masih ramai yang tidak mementingkan langkah-langkah terbaik bagi menghasilkan biskut dan kek berkualiti.

Sukacita kami ketengahkan beberapa tips yang boleh membantu meningkatkan kualiti biskut dan kek anda:

1.       Pastikan peralatan dalam keadaan bersih dan kering
2.       Saiz mangkuk hendaklah sesuai dengan kuantiti telur yang digunakan
3.       Perlahankan kelajuan pemutar sebelum menambah gula ke dalam adunan telur
4.       Gula ditambah hendaklah sedikit demi sedikit, setelah gula hancur baru ditambah lagi dan begitulah seterusnya.

p/s  kesan air atau minyak pada mangkuk adunan atau pemutar akan menyebabkan telur putih tidak akan mengembang.

  

0 comments:

Post a Comment

Renungan Hadith

Enjin Carian Google